Izjava o varstvu podatkov prijavne točke Spletno oko

Naš pristop k obdelavi osebnih podatkov

Namen te izjave je pojasniti prakse varovanja osebnih podatkov na prijavni točki Spletno iz vidika uporabe, kot tudi procesiranja osebnih podatkov.

Prijavna točka Spletno oko omogoča slovenskim uporabnikom interneta anonimno prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu. Poslanstvo prijavne točke Spletno oko je v sodelovanju s policijo, ponudniki internetnih storitev, spletnimi portali in drugimi zainteresiranimi vladnimi ter nevladnimi organizacijami prispevati k zmanjšanju obsega gradiv s spolnimi zlorabami otrok in sovražnega govora na internetu.

Svojega poslanstva ne bi mogli izpolniti brez pripravljenosti javnosti, da nas opozori na sumljive posnetke otrok ali na domnevno nezakonit sovražni govor. Podporo javnosti zelo cenimo in tudi zato se še bolj zavzemamo za skladnost z veljavno zakonodajo o varstvu podatkov. Zagotavljamo vam, da bomo osebne podatke, zbrane na prijavni točki, varovali in ohranjali zaupne, in da bomo redno spremljali spremembe relevantne zakonodaje na tem področju.

Zakonodaja iz področja varstva podatkov od nas zahteva, da kar se da obseg obravnavanih podatkov omejim zgolj na tiste primere, ko je to nujno za zagotavljanje storitve ali zaradi zakonskih zahtev. Zavezujemo se da vaše podatke zadržimo zgolj tako dolgo, kot je nujno iz osnovnega namena zbiranja.

Uporabljamo ustrezne fizične in tehnične ukrepe za zaščito podatkov kar vključuje tudi usposabljanje in ozaveščanje osebja, zaposlenega na prijavni točki. Ukrepi se redno preverjajo in po potrebi spreminjajo in posodabljajo.

Vzemite si čas, da se seznanite z našimi praksami na tem področju. Z obiskom našega spletnega mesta sprejemate in soglašate s prakso, opisano v pričujoči izjavi o varstvu podatkov.

Upravljavec zbirke osebnih podatkov

Upravljavec zbirke osebnih podatkov je prijavna točka Spletno oko, ki deluje pod okriljem Univerze v Ljubljani, Fakultete za družbene vede. Kontaktni podatki: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede, Kardeljeva ploščad 5, 1000 Ljubljana, Slovenija. Elektronski naslov: info(at)spletno-oko.si

Uporaba piškotkov

Na spletnem mestu spletno-oko.si uporabljamo piškotke. Piškotki (ang. Cookies) so majhne datoteke, ki jih strežnik naloži na vaš računalnik. Vsak piškotek je edinstven za vaš spletni brkljalnik. Vsebuje anonimne informacije kot so lahko identifikacijska številka, ime strani in nekaj številk in črk.

Zakaj uporabljamo piškotke?

Piškotki se uporabljajo v različne namene. Med drugim omogočajo hitrejše delovanje strani, izboljšajo uporabniško izkušnjo in omogočajo ugotavljanje navad uporabnikov. Na spletnem mestu spletno-oko.si piškotke uporabljamo za hitrejše delovanje spletnega mesta in boljšo uporabniško izkušnjo. To so piškotki, ki jih namesti naš CMS (sistem za upravljanje z vsebinami). Uporabljamo tudi storitev Google Analytics, ki nam omogoča anonimno spremljanje gibanja obiskovalcev po spletnem mestu.

Piškotki, ki se namestijo na vaš računalnik ob obisku spletnega mesta spletno-oko.si

  • has_js – Piškotek, ki spletnemu mestu spletno-oko.si pove ali imate vključen Javascript v nastavitvah brskalnika. Omogoča, da se vašemu brskalniku vsebina posreduje na primeren način. Piškotek se izbriše, ko zaprete brskalnik.
  • Simple_cookie_compliance_dismissed – Piškotek, ki ga namesti spletno mesto spletno-oko.si. Piškotek spletnemu mesto pove, da ste se strinjali z uporabo piškotkov. Piškotek se izbriše po treh mesecih po namestitvi.
  • _ga - Piškotek storitve Google Analytics. Piškotek se uporablja za razlikovanje med uporabniki in sejami. Piškotek se posodobi vsakič, ko se podatki pošljejo Google Analytics. Piškotek se izbriše 2 leti po namestitvi.
  • _gat - Piškotek storitve Google Analytics. Piškotek se uporablja za uravnavanje števila poslanih zahtevkov Google Analytics. Piškotek ne vsebuje informacij o uporabniku. Piškotek se izbriše 10 minut po namestitvi.

Več o piškotkih storitve Google Analytics >>

Kako odstraniti piškotke?

Piškotke lahko odstranite v nastavitvah vašega brskalnika. Podrobna navodila:

 

Prijava spornih vsebin na spletno-oko.si

Spletno mesto spletno-oko.si je HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure), kar pomeni, da so informacije šifrirane vse od naprave prijavitelja do spletnega strežnika prijavne toke, tako da jih nihče vmes ne more prebrati.

Če anonimno oddate prijavo na spletno-oko.si - prek naše prijavne forme

Poročila lahko na www.spletno-oko.si pošljete povsem anonimno ali z navedbo elektronskega naslova. Če se odločite za navedbo elektronskega naslova, lahko to storite brez navedbe osebnih podatkov.

Če oddate prijavo na spletno-oko.si z navedbo vašega elektronskega naslova

Če želite biti obveščeni o obravnavi vase oddane prijave lahko ob zaključku postopka navedete vaš elektronski naslov. Če to storite nam dovoljujete, da jih shranimo za zgoraj omenjeni namen. Osebni podatki, ki se nanašajo na prijavitelje, se ne posredujejo nobeni tretji osebi ali organom pregona. Osebnih podatkov ne prenašamo organom pregona brez odredbe sodišča ali vašega izrecnega pisnega dovoljenja. V redkih okoliščinah bo morda nujno ali priporočljivo, da vaše podatke razkrijemo organom pregona, kadar bi nasprotno pomenilo resno škodo za otroka ali drugo osebo.

Ko je tovrstna prijava raziskana in zaprta, se vaši kontaktni podatki samodejno izbrišejo v 90 dneh. Upoštevajte, da če pošljete več kot eno anonimno poročilo z enakimi podrobnostmi, vsak primer poročanja znova začne to 90-dnevno hrambe. Če ne želite, da se vaše podatke po tem poročilu ohrani, v nadaljevanju priporočamo oddajo povsem anonimne prijave.

Če pošljete poročilo na spletno-oko.si po e-pošti

Prijavna točka lažje obravnava prijave, oddane prek spletne forme. Ta je namreč zasnovana tako da prek nje prejmemo nujno potrebne podatke o sporni vsebini. Poleg tega so v obrazce za spletno poročanje vgrajena polja za pomoč, ki vas bodo vodila skozi korake ali zagotavljala dodatne podrobnosti o zahtevanih informacijah.

Prosimo vas, da kontaktni naslov info@spletno-oko.si uporabite za prijavo zgolj če menite, da je prijavna forma neprimerna oziroma nezadostna za namen vašega obveščanja. Če to storite, privolite, da shranimo morebitne osebne podatke, ki nam jih posredujete, vključujoč elektronski naslov. Ti podatki bodo shranjeni v naši bazi, dokler bo primer v preiskavi. Potem se bodo kontaktni podatki samodejno izbrisali v 90 dneh. Ti podatki v vmesnem času ne bodo posredovani nobeni tretji osebi ali organom pregona. Osebnih podatkov ne prenašamo organom pregona brez odredbe sodišča ali vašega izrecnega pisnega dovoljenja. 

Sodelovanje v mreži INHOPE

Kiberkriminal, kot sta spolna zloraba otrok na spletu in spolno izkoriščanje otrok, zahteva usklajen nacionalni in mednarodni pristop številnih deležnikov. Kadar se osebni podatki (vključno s podatki našega osebja ali katerega koli izvajalca, ki dela v našem imenu) obdelujejo za izvedbo kakršnega koli takega partnerstva, to počnemo varno in v mejah zakona.

Prijavna točka Spletno oko je tako članica mednarodnega združenja INHOPE in sodeluje pri sistemu za upravljanje prijav ICCAM.  INHOPE je članska organizacija, ki združuje 47 internetnih prijavnih točk v 43 državah po vsem svetu. Poslanstvo INHOPE je podpirati in izboljšati delo prijavnih točk z upravljanjem sistema ICCAM, ki omogoča učinkovito in varno obdelavo nezakonitih vsebin med prijavnimi točkami v različnih državah. Platformo ICCAM upravlja INHOPE v sodelovanju z INTERPOL-om in jo razvija s financiranjem Evropske unije. Poleg tega INHOPE vzpostavlja politike in standarde najboljših praks za delovanje prijavnih točk in zagotavlja, da jih enakomerno uporabljajo obstoječe in nove včlanjene prijavne točke. Nadaljnje informacije o INHOPE in njihovi politiki zasebnosti najdete na njihovi spletni strani https://inhope.org.

Naročanje na e-novice

Pri naročanju na spletne novice prijavna točka Spletno oko za namene obveščanja o novostih za področje, ki ga izberete obravnava vaš naslov elektronske pošte (e-naslov), ki ga vpišete v spletni obrazec. Podatki o vaši elektronski pošti se shranjujejo, dokler se od storitve obveščanja po e-pošti ne odjavite. Od prejemanja e-novic se lahko odjavite kadarkoli, in sicer tako, da v prejetem elektronskem sporočilu kliknete na označeno povezavo.

Kršitve osebnih podatkov

Vsak sum kršitve osebnih podatkov jemljemo resno in ga bomo v celoti raziskali.  Kadar je ugotovljeno visoko tveganje, bodo obveščeni tudi tisti, na katere bi to lahko vplivalo.

Spremembe te izjave o zasebnosti

Pridržujemo si pravico do sprememb te izjave o zasebnosti. Zato boste morda želeli ob obisku našega spletnega mesta preveriti morebitne spremembe poglavja, ki je za vas pomembno. Ta izjava je bila nazadnje posodobljena novembra 2020.