Točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu

Zakaj o sovražnem govoru ne presoja le sodišče?

18.6.2013

Res je, da samo sodišča lahko presojajo o tem, kdo bo zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti (297. člen KZ-1) obsojen in kdo oproščen.

Vendar to nikakor ne pomeni, da se komentar iz portala lahko odstrani šele takrat, ko se o njem izreče sodišče. Gre namreč za dve ločeni zadevi, pri čemer se v prvem primeru odloča o kazenski odgovornosti avtorjev, v drugem pa o primernosti komentarja na portalu. V prvem primeru odloča sodišče, v drugem je odločitev diskrecijska pravica lastnika portala.

Sodišča namreč zapovejo odstranitev le v zelo majhnem (skoraj zanemarljivo majhnem) delu vseh primerov, ko portali odstranjujejo vsebine/komentarje uporabnikov. Portali namreč iz lastnih (uredniških, poslovnih) vzgibov odstranjujejo številne komentarje (bistveno bolj blage kot je kaznivi sovražni govor) in imajo do tega tudi vso pravico.

Seveda portali odstranijo tudi vsebino, za katero dobijo sodno odredbo, vendar je tega - kot rečeno - v primerjavi z drugimi uredniškimi posegi izjemno malo.

Sledi nam na Twitterju


Kontakt

O nas

Za medije


Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko CDI

Sofinancerja


 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov