Faq

Zakaj o sovražnem govoru ne presoja le sodišče?

Res je, da samo sodišča lahko presojajo o tem, kdo bo zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti (297. člen KZ-1) obsojen in kdo oproščen.

Vendar to nikakor ne pomeni, da se komentar iz portala lahko odstrani šele takrat, ko se o njem izreče sodišče. Gre namreč za dve ločeni zadevi, pri čemer se v prvem primeru odloča o kazenski odgovornosti avtorjev, v drugem pa o primernosti komentarja na portalu. V prvem primeru odloča sodišče, v drugem je odločitev diskrecijska pravica lastnika portala.

Sodišča namreč zapovejo odstranitev le v zelo majhnem (skoraj zanemarljivo majhnem) delu vseh primerov, ko portali odstranjujejo vsebine/komentarje uporabnikov. Portali namreč iz lastnih (uredniških, poslovnih) vzgibov odstranjujejo številne komentarje (bistveno bolj blage kot je kaznivi sovražni govor) in imajo do tega tudi vso pravico.

Seveda portali odstranijo tudi vsebino, za katero dobijo sodno odredbo, vendar je tega - kot rečeno - v primerjavi z drugimi uredniškimi posegi izjemno malo.