Faq

Občutek imam, da je sovražni govor izmišljen problem.

Če govorimo o kaznivem sovražnem govoru, s katerim se ukvarja Spletno oko, potem je to za vsako družbo v resnici zelo resen problem in tudi resno kaznivo dejanje. Zato ne preseneča, da ga - podobno kot otroško pornografijo - preganjajo povsod po svetu.

Seveda pa je kaznivi sovražni govor le majhen del problematike nesprejemljivih in neprimernih vsebin (in se z njim pogosto tudi zamenjuje).

Pri mnogih neprimernih vsebinah bi sicer lahko - za razliko od sovražnega govora - morda razpravljali, ali so izmišljen problem ali ne. Navajamo nekaj razlogov, zakaj je tudi neprimeren (npr. nespodoben, nestrpen) govor lahko realen in ne izmišljen problem:

  • Kot problem to razume velika večina uporabnikov slovenskega interneta, kar je pokazala telefonska RIS anketa o aktivnostih, spretnostih in nevarnostih na internetu (RIS, 2008).
  • Neprimerni komentarji močno dražijo in otežujejo vzdrževanje (večjih) spletnih mest, predvsem splošnih portalov in forumov. Gre za zelo resen poslovni problem, ki zahteva veliko resursov, ki bi jih sicer medij lahko usmeril v druge (vsebinske) aktivnosti. 
  • Nemalokrat morajo portali celo najeti specializirano podjetje za sprotno "čiščenje" foruma, ki bi sicer postal neuporaben.
  • Zaradi nezmožnosti obvladovanja neprimernih komentarjev so nekateri mediji (pa tudi nekateri blogerji) celo ukinili možnost spletnih komentarjev (za vse uporabnike). Tako skrajni ukrepi vsekakor pomembno slabijo interaktivni in demokratični potencial interneta.
  • Neprimerni komentarji v številnih pogledih otežujejo normalno uporabo spleta za vse uporabnike interneta, izzivajo nepotrebno porabo časa, delajo splet nepregleden, motijo veliko večino državljanov.