Točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu

Kako regulirati neprimeren govor?

18.6.2013
Reguliranje neprimernega govora - to je komunikacije, ki je sicer ne omejuje nobeno zakonsko določilo, medij oziroma javnost pa ga ocenjuje kot neprimernega (npr. nespoštljiv jezik) - je v celoti domena samega spletnega medija/mesta, ki ima do tega vso pravico.

Spletni mediji zato po lastni presoji odstranjujejo tudi neprimeren govor, ki predstavlja glavnino moderatorskih posegov.

Praksa kaže, da poleg neprimernega govora skoraj vsi spletni mediji sami od sebe in sprotno odstranjujejo tudi domnevno kaznivi sovražni govor in domnevno nesprejemljive komunikacije (ki so lahko predmet pregona). Razloga za to sta - ob odsotnosti jasnih koristi, ki bi izhajale iz toleriranja take komunikakcije - predvsem dva:

  • morebitna objava nezakonitih in družbeno nesprejemljivih vsebin niža ugled medija,
  • spletni medij se s toleriranjem družbeno nesprejemljivih vsebin izpostavlja težavam pravnih postopkov (obisk policije, civilna tožba, procesi na sodišču).

Če je torej kaznivi sovražni in nesprejemlijvi govor reguliran z zakonodajo in predvsem s sodno prakso, pa je neprimeren govor z vidika države nereguliran - poleg internih pravil in presoje samega medija ga lahko usklajujejo kvečjemu različne iniciative civilne družbe (npr. častna razsodišča ipd.)

Sledi nam na Twitterju


Kontakt

O nas

Za medije


Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko CDI

Sofinancerja


 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov