Točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu

Kako je s sovražnim govorom drugje v svetu?

18.6.2013

Kaznivi sovražni govor (v smislu 297. člena KZ) se omejuje praktično povsod po svetu. V vseh demokratičnih državah namreč preprečujejo pozivanje k nasilnemu obračunavanju z določenimi podskupinami državljanov (spol, rasa, nacionalnost, spolna usmerjenost, jezik, versko prepričanje,...).

Celo v  ZDA, kjer sicer najbolj prisegajo na svobodo govora in je vsakršno omejevanje sovražnega govora eksplicitno protiustavno ("first amendment"), obstajajo štiri izjeme, ki omejujejo svobodo govora:

  • obscenost ("obscenity"),
  • obrekovanje ("defamation"),
  • poziv k nasilju ("incitement to riot") in
  • sovražne/izzivalne besed ("fighting words"). 

Sodna praksa v ZDA na tem področju je nadvse poučna, posebej pomemben je primer Chaplinsky v. New Hampshire iz leta 1941, ko je Chaplinsky, Jehova priča, z agresivnim pridiganjem povzročal nemire, nato pa je šerifa - ki ga je opozarjal in na koncu tudi priprl - izzival in zmerjal. Razmere so se od takrat sicer spremenile, ostala pa so načela, ki jasno kažejo, da - kljub razmeroma redkim obsodbam - določene meje za svobodo govora zagotovo obstajajo.

Podobno je tudi v drugih državah, čeprav so konkretne pravne rešitve, pristopi in sodne prakse zelo različni. Kljub temu se ekstremni primeri sovražnega govora - podobno kot ekstremni primeri posnetkov spolnih zlorab otrok - v vseh državah obravnavajo in preganjajo na podoben način.

Sledi nam na Twitterju


Kontakt

O nas

Za medije


Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko CDI

Sofinancerja


 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov