Točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu

Kaj je sovražni govor?

18.6.2013

Spletno Oko se ukvarja s sovražnim govorom kot je opredeljen v 297. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), ki v Sloveniji formalno definira in inkriminira kaznivi sovražni govor.

Pri tem gre za javno spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti do določenih družbenih skupin na način, ki lahko  vodi tudi k njihovem neposrednemu ogrožanju.

Resnici na ljubo je kaznivega sovražnega govora razmeroma malo. Seveda pa to ne pomeni, da tega v Sloveniji ni - pojavlja se predvsem v pogledu spolne orientiranosti in nacionalnosti.

Ko govorimo o sovražnem govoru imamo na Spletnem očesu torej v mislih izključno zgoraj opredeljeni kaznivi sovražni govor.

V ostalem obstaja v tem pogledu vrsta nesporazumov, ker je razumevanje sovražnega govora pogosto bistveno širše od zgoraj opredeljenega kaznivega sovražnega govora (na osnovi  297. člen KZ). Mediji in državljani namreč v sovražni govor običajno vključujemo tudi številne druge oblike nesprejemljive ali neprimerne komunikacije.

 

 

 

Sledi nam na Twitterju


Kontakt

O nas

Za medije


Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko CDI

Sofinancerja


 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov