Faq

Je odstranjevanje spletnih komentarjev cenzura?

Lastnik spletnega mesta ima praktično neomejeno pravico moderiranja in urejanja. Gre namreč za zasebni virtualni prostor, kjer lastniki neovirano postavljajo pravila, skoraj tako kot postavlja gospodar pravila obnašanja v svoji hiši.

Moderiranje pa seveda vključuje tudi odstranitev komentarja - lahko bi temu rekli tudi cenzuriranje. Res pa je, da se izraz "cenzura" običajno uporablja za zunanji poseg v uredniško odločitev tako kot npr. prepoved objave zaradi verbalnih deliktov, opredeljenih v 133. členu Kazenskega zakona v nekdanji Jugoslaviji. Pri uredniškem moderiranju gre seveda za povsem druge stvari.

Če so torej na nekem spletnem mestu (forumu, blogu) iz kakršnegakoli razloga (političnega, osebnega, poslovnega, jezikovnega ipd.) brisali nek komentar, imajo uredniki za to vso pravico in jih k objavi ni mogoče prisiliti.

Oškodovani se lahko sicer pritožuje urednikom in lastnikom - morda bodo ti v skrbi za svojo kredibilnost celo prisluhnili. Oškodovani lahko seveda zadevo objavi kje drugje na spletu. Ne more pa pravice do objave sodno iztožiti (razen nekaj redkih izjem).

Moderiranje je v osnovi določeno s poslanstvom in/ali s poslovnim interesom medija, založnika oziroma lastnika. Neprimerni komentarji po eni strani odvračajo spodobne udeležence, nižajo ugled medija in pomenijo tudi potencialno nevarnost za pravne postopke, po drugi strani pa pretirano omejevanje (cenzuriranje) zatira spontanost udeležencev in živahnost razprav.

Iskanje ravnotežja je interna avtonomna odločitev uredništva in predvsem poslovna odločitev lastnikov. Nekoliko drugače je le pri registriranih medijih, kjer obstaja določena možnost sklicevanja na pravico do mnenja oziroma na pravico do popravka.

Spletno oko je v navedene procese vključen le v primeru, če se objavlja kaznivi sovražni govor ali posnetki spolnih zlorab otrok.