Točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu

Ali Spletno oko posreduje pri cenzuri informacij na spletu?

19.6.2013

V pogledu sovražnega govora Spletno oko obravnava izključno prijave domnevno KAZNIVEGA sovražnega govora kot je opredeljen v 297. členu Kazenskega zakonika KZ-1, ki se naša na sovražni govor, povezan s pozivanjem k ogrožanju določenih skupin. 

Seveda pa kaznivi sovražni govor predstavlja zelo majhen delež komunikacij, ki se v javnosti sicer označujejo kot sovražni govor.

Podobne omejitve javne komunikcije v primeru sovražnega govora poznajo praktično vse države in temu je zelo težko oporekati. Gre namreč za zelo resna kazniva dejanja, podobno kot v primeru posnetkov spolnih zlorab otrok, ki je drugo področje, kjer Spletno oko sprejema prijave.

V navedenih dveh primerih Spletno oko nastopa kot točka civilne družbe, ki omogoča uporabnikom interneta, da prijavijo nelegalne vsebine na alternativen način, mimo organov pregona.

V primeru posnetkov spolnih zlorab otrok in kaznivega sovražnega govora se Spletno oko vsekakor zavzema, da se tovrstne vsebine čimprej odstranijo s spleta.

Sledi nam na Twitterju


Kontakt

O nas

Za medije


Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko CDI

Sofinancerja


 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov