Točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu

Ali odstranjevanje komentarjev krši pravico svobode izražanja?

18.6.2013

Komentiranje na spletnih mestih je zgolj možnost, ki jo (nekateri) lastniki strani dajejo uporabnikom pod določenimi pogoji. Ni pa to avtomatična pravica uporabnikov niti v primeru klasičnih medijev, saj se tudi tako imenovana Pisma bralcev v tiskanih medijih objavljajo po uredniškem izboru (manjše posebnosti so pravice do popravka pri registriranih medijih).

Skoraj vsa spletna mesta, ki omogočajo komentarje ali prispevke uporabnikov, tako ali drugače, v večji ali manjši meri, bolj ali manj formalno, predvsem pa po lastni presoji, urejajo in moderirajo njhove vsebine. Navedeno še posebej velja za primere sovražnega, nesprejemljivega in neprimernega govora.

Seveda pa lahko vsak državljan izdela svoj spletni prostor (npr. blog) in se na njem izraža brez vseh omejitev v smislu neprimernega govora, za morebitni sovražni in nesprejemljivi govor pa bo seveda še vedno odgovarjal po veljavni zakonodaji.

Sledi nam na Twitterju


Kontakt

O nas

Za medije


Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko CDI

Sofinancerja


 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov