Facebook prenovil varnostno središče in ga prevedel v 50 jezikov

03.11.2016

Prenovljeno varnostno središče prinaša številna orodja za zagotavljanje varnega deljenja vsebin ter nasvete za preprečevanje ustrahovanja na Facebooku. Varnostno središče je sedaj na voljo v 50 jezikih, tudi v Slovenščini.

Novo Središče za preprečevanje ustrahovanje v sodelovanju s centrom za čustveno inteligenco Univerze Yale, ponuja orodja in gradiva za najstnike v primeru, da so nadlegovani ali ustrahovani. Na voljo so tudi nasveti za prijatelje žrtev ustrahovanja in za nadlegovalce same. Starši in učitelji pa imajo dostop do strokovnih gradiv za prepoznavanje ter obvladovanje ustrahovanja.

Uporabniki se lahko v varnostnem središču seznanijo s standardi skupnosti, s katerim si prizadevajo za ravnovesje med zagotavljanjem prostega izražanja in spodbujanjem prijaznega ter varnega okolja. V standardih je določeno, kaj uporabniki lahko objavljajo na Facebooku. Varnostno središče vključuje tudi izčrpna navodila za uporabo orodij, ki uporabniku pomagajo upravljati, komu bo objavljena vsebina dostopna. Na voljo so tudi smernice pri uporabi Facebooka za ženske, žrtve zlorab, vojaške družine ter celo baby-boom generacijo.

Facebook svetuje, da uporabniki sledijo naslednjim osnovnim smernicam za večjo varnost ter boljšo izkušnjo pri uporabi Facebooka:

  • uporaba preverjanja identitete v dveh korakih, ki vsako prijavo na novi napravi potrdi skozi kodo, poslano na izbrani mobilni telefon,
  • prijava vsebin, ki so žaljive ali neprimerne,
  • ustvarjanje prilagojenih skupin za ciljno deljenje vsebin, npr. prijatelji, sodelavci, …
  • upravljanje označevanja v objavah in prilagajanje časovnice.

»Ljudje uporabljajo Facebook za deljenje njihovih najpomembnejših trenutkov v življenju, zato smo razvili Varnostno središče, da se bodo uporabniki počutili varno v lastni koži,« je povedala Antigone Davis, vodja globalne varnosti pri Facebooku. Varnostno središče uporabniku pomaga pri obvladovanju uporabniške izkušnje. Preoblikovan je bil tako, da spodbuja izražanje sebe, pri tem pa zagotavlja varno in vabljivo skupnost. S prenovo so razširili sodelovanje s 60 neprofitnimi organizacijami za pomoč pri ozaveščanju uporabnikov o nevarnostih pri uporabi Facebooka. »Ustvarjanje bolj odprte ter povezane družbe, da lahko ljudje delijo nekatere svoje najpomembnejše trenutke, pomeni, da mora Facebook poskrbeti, da bodo ljudje in njihove informacije varne,« je še dodala Davisova.