EU poroča o implementaciji direktive proti spolnemu izkoriščanju otrok

09.02.2017

Evropska komisija je decembra izdala dve poročili, ki analizirata ukrepe, ki so jih države članice sprejele pri implementaciji Direktive 2011/93/EU v nacionalne zakonodaje. Prvo poročilo pokriva področje celotne direktive 2011/93/EU, drugo pa se osredotoča na ukrepe proti spletnim stranem, kjer se nahajajo oziroma razširjajo posnetki spolnih zlorab otrok (25. člen).

Sprejetje direktive 2011/93/EU je predstavljalo pomembno prelomnico na področju boja proti spolni zlorabi otrok, spolnemu izkoriščanju otrok ter distribuciji posnetkov spolnih zlorab otrok.

Komisija ugotavlja, da je pri implementaciji direktive pred članicami še veliko dela - predvsem na področju preventivnih in intervencijskih programov za storilce, na področju ukrepov za pomoč otrokom, ki so žrtve zlorab, ter tudi pri zagotavljanju zadostnih varoval pri vpeljavi t.i. blocking ukrepov. Decembrskim poročilom bo sledila podrobnejša ocena usklajenosti nacionalnih ukrepov z Direktivo. Komisija bo v nujnih ukrepala proti posameznim članicam.

Vir: Evropska komisija